Onrustvlinder

 

Controverse over Onrustvlinder! Hebt u het centrale mysterie ontrafeld? Lees hier de blog die de auteur erover schreef en kom het te weten! 
 
Weetjes over Onrustvlinder:
Een onrustvlinder wordt ook wel kolibrievlinder genoemd. Het is een nachtmot die bij dag rondvliegt en zijn vleugeltjes zo snel beweegt dat het aan een kolibrie doet denken.
– Voor het personage van Lowyse Adornes baseerde de auteur zich op het “Portret van een jong meisje” van Petrus Christus, die zelf ook in het boek voorkomt terwijl hij effectief het portret aan het schilderen is.
–  De enige niet-historische personages in Onrustvlinder zijn de volksfiguren. Over de gewone mensen werd in de Middeleeuwen immers geen geschreven informatie bijgehouden.
– Elke kloosterzuster die in Onrustvlinder voorkomt heeft echt bestaan en was ook effectief de leeftijd als ze heeft in het boek.
– Anna Coudenys werkte zes jaar aan dit boek waarvoor ze een doorgedreven research deed over de late Middeleeuwen.
 
 
Artikels en interviews over Onrustvlinder:
 
The Art Server over Onrustvlinder:Een prachtig geschreven boek, een potentiële bestseller en als bijkomend compliment: een uitstekend scenario voor een Europese historische film.”
 
– Ed Franck in De Standaard der Letteren:“Ik was vooral gecharmeerd door de algemene sfeer die het verhaal uitademt. Dankzij het toevoegen van veel ‘couleur locale’ komt de schets heel geloofwaardig over. Het dagelijkse leven van een edelman én van ambachtslui, evenals de gang van zaken in een klooster komen in geuren en kleuren aan bod. Coudenys doet dat in korte, levendige taferelen, geschreven in een krachtige, soms uitbundige stijl. Daarmee voldoet ze toch aan de belangrijkste eis die aan een historisch verhaal gesteld mag worden: de lezer de indruk geven dat hij een paar uur lang in de betrokken periode rondloopt.”
– Een schitterende analyse én interview door Jet Marchau vind je in het mei-nummer 2008 van De Leeswelp!

– In het tijdschrift Historica 2 van 2009 wordt Onrustvlinder in een uitgebreid interview vanuit historisch perspectief geanalyseerd.

Enkele reacties van lezers op Onrustvlinder op de website www.verteleens.be:

–  Ik heb Onrustvlinder net uit, en vond het een bijzonder spannend boek. De personages lijken zo levensecht dat je ze zo op straat zou kunnen tegenkomen – als ze niet in 1469 leefden, natuurlijk. Het bevat ook de nodige heerlijke taalgeneugten, van die verrukkelijke pareltjes die het boek echt glans geven. Een voorbeeldje: “November klost een kantwerk van ragfijne vriesdagen vol windstilte, zodat een dunne nevel rond de verre zon blijft hangen in een verstilde dans van licht en tegenlicht.”
Het feit dat Anna je ook niet alle informatie met de paplepel ingeeft, maar je een beetje laat zoeken naar hoe alles nu precies ineen zit, geeft, denk ik, net een meerwaarde aan het boek. Je krijgt als lezer het genoegen om zelf de diepere dimensies van het verhaal te ontdekken. Dit maakt dat binnen de massa boeken die je nu op de markt vindt, Onrustvlinder er volgens mij met kop en schouders bovenuit steekt. (Marieke)

– Onrustvlinder: in één trek uitgelezen en toen in vogelvlucht herlezen, want: hoe zat het nu eigenlijk allemaal in mekaar? Toch tof dat ik het niet doorhad vanaf hoofdstuk één.
Wat niet zo dikwijls gebeurt is dat ik onmiddellijk thuis was: in de straten van Brugge, bij ‘t rijk volk , in ‘t klooster en op café, én in de vijftiende eeuw…
Mijn dochter heeft het boek meegenomen naar huis, benieuwd wat zij zal vinden, maar ik heb er alleszins van genoten, en ik hoop dat Anna nog dikwijls een zoektocht door onze geschiedenis maakt…(van den ende majel)

– De familie was er een vakantieweekje tussenuitgeknepen naar Zeeland, gewapend met de nodige voorraad lectuur, waaonder “Onrustvlinder”.
Die werd in een zeer korte tijdspanne verslonden. Speelde de nabijheid van Brugge een rol in mijn beleving van de roman. Waarschijnlijk niet, ik liet me maar al te graag meevoeren in het middeleeuwse verhaal. Een historische tableau vivant, met verrassende knipoogjes naar menselijke kleine en grote kantjes van alle tijden…(Vanlierde André)

– Over Onrustvlinder wil ik zeggen dat het boek bijzonder mooi geschreven is.Maar meer nog : Het is historisch bijzonder boeiend. Het schetst Brugge in 1469 . Het is alsof je er zelf in kunt rondlopen. De Stadsarchivaris verklaarde bij het voorstellen van het boek aan de pers : Het zou de moeite waard zijn er een film van te maken. Zelf als historica vind ik dat het in elke schoolbibliotheek thuishoort.
Ook het zeer correct beschrijven van het kloosterleven heeft veel archiefwerk, lectuur en gesprek gevraagd. Schrijfster heeft dit schitterend gedaan. Wij zijn fier en dankbaar voor haar werk. Z.(Van Wonterghem,M.Z.K.)

– Wat een snoepje van een boekje dacht ik: af en toe tussendoor een hapje lezen. Maar nee, zo lukte het niet: ik moest er echt mijn hoofd bij houden. In het eerste hoofdstuk had ik het ook nog niet door, ik bladerde af en toe even terug, ja, toen ging het licht aan.
‘t Is lekker spannend geschreven en een heel mooie taal, dat is genieten.
En een advies aan de toekomstige lezers: lees het in een trek door, lees langzaam, Anna is zuinig met haar woorden, proef ze traag als zwarte chocolade, ze zijn zo goed gekozen, zo raak.
En ik kijk al uit naar de film.
Het mocht voor mij ook nog een beetje dikker zijn, dat boek, het mocht een beetje langer duren. Hoe ging het verder, kwam hij terug? Had hij het door wie…., het mag een film met een vervolgje zijn.
Wilde Lucht blijft wel nog steeds mijn nummer 1,En, Anna, laat ons niet tte lang op een nieuw verhaal wachten! Greta (56)

Onrustvlinder nam me mee naar de middeleeuwen en dropte me in 2 verhalen, 2 levens, Seppe en Lowyse.
Dit wekte mijn nieuwsgierigheid; er zal wel een link zijn maar welke?
Langs de ene kant een arme jongen die hard moet werken zodat er genoeg brood op de plank komt en langs de andere kant het leven van het rijke meisje waarbij in het kasteel kwistig dienstmeiden aangenomen worden voor de aankomst van de Engelse prinses. Een contrast dat volgens mij heel goed ook het verschil tussen de verschillende klasses in de middeleeuwen uitdrukt en heel mooi beschrijvend neergepend is door Anna.
In het tweede deel van het boek kreeg ik een lichtblauw vermoeden over hoe de vork werkelijk in de steel zat en begonnen de puzzelstukjes in elkaar te passen.
Er kwam een tweede laag in het boek naar boven.
En effectief, er zijn nog enkele gaten in de puzzel waar bij mij een vraagtekentje staat. Wat was het complot? Zien Seppe en ‘Luigi’ elkaar nog terug? …
Maar misschien moeten we leren om in deze wetenschap-cultuur niet op alle vragen een antwoord te willen krijgen. Kind of volwassene, onze fantasie mag wel eens op de vrije loop gaan, niet?! (Marijke)

– Er zijn zo van die boeken waarvan je kleine hapjes kunt nemen.
NIET doen met ‘Onrustvlinder’.
Dit is een grote hap!
Begin te lezen, laat je overweldigen en ga er meteen dwars doorheen!
Ik liet me gewoon meeslepen en had het (soms beklemmende) gevoel dat ik er middenin zat.
Eerst vond ik het wat vreemd dat het ene verhaal in het heden speelt en het andere in het verleden maar achteraf beschouwd, benadrukt dat juist ‘de verschillende’ levens.
Anna durft nieuwe dingen uitproberen. Dikke pluim.
Ze heeft prachtig, geschiedkundig correcte feiten (wat een opzoekwerk) gecombineerd met een gezonde dosis fantasie.
Het resultaat mag er zijn.
Je kan ‘Onrustvlinder’ uiteraard in bibliotheken vinden maar mag ik u een gouden raad geven?
Ga naar een goeie boekenwinkel. Die hebben vast een zeker een stapel klaarliggen.
Het is zo een soort boek dat je met veel plezier in je boekenkast zet en met nog meer plezier terug tevoorschijn haalt.
Komt er een vervolg Anna? En een film? Nominaties op komst! Mijn hoofd eraf als het niet waar is. (Anne Wyckmans)

 – Als er een boek van Anna Coudenys gepubliceerd wordt, is dat telkens weer een moment om naar uit te kijken. Het is ongelooflijk hoeveel verschillende genres deze schrijfster aankan. Elke keer weer slaagt ze erin je onder te dompelen in een totaal andere sfeer. Dit keer duikt ze met haar lezers recht de middeleeuwen in.
Onrustvlinder, dit kun je niet anders omschrijven dan een spannende en prachtig geschreven roman. Het lijkt bij momenten wel poëzie, je voelt gewoon de zinderende hitte die in de stad hangt, je proeft de lucht, je ruikt het stof. Het is ook een boek om meteen een tweede keer te lezen, dan sta je ervan versteld hoe briljant dit verhaal in elkaar steekt. Super! (Kathleen)

– Prachtig verhaal! Bijna in een ruk uitgelezen wat niet mijn gewoonte is. Iemand had mij een tijdje terug Yaka Mama, haar “jeugdboek-met-prijs-uit-Brabant”, in de hand gestopt. Dat vroeg bevestiging natuurlijk. Dit boek hier moet zeker niet onderdoen maar ‘t is een heel andere tijd: het moet heel veel opzoekingswerk gekost hebben om die figuren die mee de roem van het Middeleeuwse Brugge hebben bepaald juist te situeren. Het ganse verhaal door wordt je verder getrokken om toch maar te weten wat komen gaat. Om dan te eindigen met een “open einde” alsof haar volgende boek hier zal beginnen! Wie weet?
Zo’n boek moet zeker ergens genomineerd worden! Wie kan daar voor zorgen? (Joris) 

 Anna, ik hou van je boeken. Telkens weer weet je ons te verrassen met iets totaals anders. Deze keer een verhaal dat zich afspeelt in de 15de eeuw. En opnieuw gebeurde wat er altijd gebeurt als ik een goed boek vastheb: het huishoudelijke werk wordt verwaarloosd, mijn bed roept mij maar ik geraak er niet in want ik wil maar één ding: lezen. En als het boek dan uit is, heb ik spijt want nu moeten we weer een tijdje wachten voor een volgend verhaal. Anna, we wachten vol spanning op je volgende boek. Van één ding ben ik alvast zeker: je zal ons weer compleet verrassen. Bedankt voor de mooie momenten, de spannende uren die je mij bezorgt. (mieke)

 – Een beresterke en spannende thriller die zich afspeelt in de late Middeleeuwen.Met dit dit boek verwent Anna ons weer met een meeslepend verhaal , een kleurrijk palet aan woorden en zinnen die je echt onderdompelen in een voor mij boeiende periode.Virtuoos geschreven met veel zin voor historische nauwgezetheid.Ze laat evenwel nog de ruimte om sommige onuitgesproken dingen zelf in te vullen met de lezer zijn eigen verbeeldingskracht.Een aanrader ! (Francis)

 – Nog voor ik Onrustvlinder in handen kreeg, was ik gebeten om het boek te lezen. Het interesseerde me vanuit historisch oogpunt (ben historica). Het ging over een jong meisje in de 15de eeuw: fascinerend! Het boek overtrof al mijn verwachtingen. Anna slaagt er als geen ander in om een historische werkelijkheid tot leven te wekken. Dit is het mooiste wat je met geschiedenis kan doen: een historische sensatie veroorzaken waardoor je meteen enkele eeuwen terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Dit is verplichte literatuur voor de geschiedenisles. Het blijft natuurlijk een roman met fictieve elementen. Maar dat is geen bezwaar. Want Anna heeft dit in haar nawoord voldoende kritisch verantwoord. Bovendien is Onrustvlinder een tip voor al wie van verfijnde en levendige karaktertekeningen houdt. (Dit heb ik ook opgemerkt in haar boek Wilde Lucht) Hierdoor kunnen niet alleen jongeren maar ook volwassenen erg genieten van het boek. Het plot is zo goed gevonden en hiermee samenhangend de overgangen tussen de verschillende hoofdstukken dat ik niets dan lof kan toezwaaien naar de auteur van het boek. Proficiat! (Hilde)

Reacties

  1. Ik heb het boek gekregen van men papa om me wt bezig te houden in de vakantie. Niet dat het veel geholpen heeft want na twee dagen had ik het uit. Maar ja. Ik vond het een geweldig boek maar sommige elementen snapte ik niet. Welke vloek rustte er op luigi? En hadden Luigi en Seppe en relatie want Seppe vroeg aan Luigi of die met hem wou trouwen als ze weg gingen naar een plaats waar niemand hen kenden.
    Maar over het algemeen vond ik het een zeer boeiend en meeslepend verhaal.
    Een vervolg is zeker niet nodig, dan word alles onnodig uitgerekt.

    En ik wou ook nog even zeggen dat de illustrator geweldig werk heeft geleverd. Ik vind het een prachtige cover.
    Zelf ben ik niet zo een schrijver, ik teken en lees liever.

  2. Spannend van kaft tot kaft, leest als een trein, leest als poëzie, er in beginnen en niet meer kunnen stoppen, … heerlijk! Dit is literatuur zoals ze zou moeten zijn.
    Dat mysterieuze, dat poëtische, de woordspelingen, de complexiteit, de sfeerschepping, het verhaal zelf… Al lezend moest ik zo om de twee hoofdstukken even tegen mijn huisgenoten gillen dat het fantastisch was. Een vervolg, een proloog of een nieuw boek, maakt mij niet uit, zolang er maar meer van dit lekkers komt!

  3. ik ben het boek nu nog altijd aan het lezen en ik ben 12 jaar het boek is spannened en wal intersant voor mij het verhaal speelt zich af in de 15de eeuw en het is heel intersant voor jongeren ps: srry voor mijn onduidelijk geschrift
    ik ga nu verder leesen

  4. Ik heb er niet
    veel woorden voor maar het is een prachtig
    boek!Leuk dat al de personages echt hebben bestaan!

  5. Beste collega,
    Een hele tijd geleden las ik ‘Onrustvlinder’. In mijn bespreking van mijn ‘Gelezen Boeken’ heb ik toen het volgende geschreven:

    ‘Intelligent, spannend, goede karaktertekening, durf in het schrijven (ook soms beschrijvingen – naar de lezer toe, afwisseling teg. Tijd met Lowyze en verl. Tijd met Seppe en Luigi)
    Voor +14 door zijn intelligente opbouw en dubbele gelaagdheid’

    Een boek dat ik zeker nog eens wil herlezen!
    Lieve Hoet


Plaats een reactie